Hjem
Kompetansesenter for hestefag
i Nord-Norge og nasjonalt senter
for nordlandshest/lyngshest

Kontakt oss:

post@nnhs.no

Norsk hestesenter
bannerfjordhestsenter
bannerdolehest
bannerfjordhestlag
Rimfakse
lyngshestbanner
bannerUnghest
20. apr 2018 - 22. apr 2018
Hingsteutstilling
27. apr 2018 - 29. apr 2018
Midt-Troms Hestesportsklubb
27. apr 2018 - 29. apr 2018
Midt-Troms Hestesportsklubb
27. apr 2018 - 29. apr 2018
Midt-Troms Hestesportsklubb
04. mai 2018 - 06. mai 2018
Midt-Troms Hestesportsklubb
04. mai 2018 - 06. mai 2018
Midt-Troms Hestesportsklubb

Nordlandshest/Lyngshest er en av de tre nasjonale norske raser av meget gammel opprinnelse. Den første, kjente og dokumenterte utstilling hvor lyngshest var stilt, var i 1898 på Lyngseidet i Troms. På 1930 tallet ble det satt i gang organisert avl av rasen. Da var populasjonen lokalisert til de nordligste fylker. På grunn av krigen gikk rasen sterkt tilbake. På 60-tallet var den fortsatt utrydningstruet. Rasen er ikke lenger ansett som utdøende, men på grunn av begrenset genmateriale og et ønske om å bevare rasens særpreg uten innkryssing av andre raser, kreves strukturert og målbevisst avlsarbeid for å oppnå avlsframgang.

Revidert avlsplan for rasen finner du her

For mer informasjon, bildearkiver både historiske og dagsaktuelle,- gå inn på vår nye side nordlandshest/lyngshest- bilde film og dokumentdatabase

 

321555 10151361995961417 460774812 n Trollvik Vahkar, 1.premiert og stilt som nr 1 i kvalitet, Nord-Norsk Hestesenter 2013. Mønstrer er Sofie D. Reksten. Foto: Maria Ellingsen


Rasetype og preg:
Nordlandshest/Lyngshest er en liten, robust hest. Om sommeren har den kort, blankt hårlag, om vinteren kraftig pels. Lite hovskjegg er rasetypisk. Hesten er meget sterk i forhold til størrelse, er stødig på foten og er kjent for pågangsmot og arbeidsvilje. Den skal framstå som en harmonisk, sterk bygget hest, skal vise utstråling og vitalitet, og samtidig ha et godt gemytt. Hodet skal være pent og skal harmonere med hals og kropp. Halsen er ofte noe grov, men skal være vel ansatt, uten underhals, og med ikke for bred overgang til hodet. Kroppen er langbygd. Ryggen, og spesielt lendepartiet, skal være godt muskelsatt. Kryss og lår har gode vinkler og skal være godt muskelsatt. Krysset kan være noe hellende. Framparten er godt utviklet. Brystet er dypt og bredt. Tørre, velstilte bein med korte, flate piper. Rasen preges av sterke, hardføre bein og høver med svært god hornkvalitet.

 

ysteinogymegalopplp

Bevegelsene skal være jevne, korrekte og ledige med overtramp. Travet skal være energisk og veivinnende med bra svevemoment, og galloppen lett og rytmisk. Det legges vekt på god haseaksjon i alle gangarter.

kjring4

Bruksområde:
Den har alltid hatt et allsidig bruksområde. Hesten var tidligere brukt til all slags gårdsarbeid og skysskjøring. Den benyttes mye som familiehest fordi den til tross for størrelsen tåler å bære stor vekt og kan meget godt dekke behov både for ridning og kjøring. Den er godt egnet til turridning og kløving p.g.a. styrke og utholdenhet. Benyttes til terapiridning bl.a. fordi den har et behagelig bevegelsesmønster. Den egner seg godt som travhest for ungdom, og viser også stort talent for konkurransekjøring og dressur- og sprangridning, fordi den er modig, har et godt utviklet konkurranseinstinkt og er smidig og samarbeidsvillig.

wennjahandicap3

 

 

 
 
© Nord-Norsk hestesenter  Logg inn